Az egyik legismertebb vakondriasztó módszer a sörösüveg leásása a túrásba függőlegesen, a szájával felfelé. Ennek működési elve az hogy a szél elfúj az üveg szája felett, rezonanciát idéz elő, vagyis az üveg elkezd "zenélni". Mivel a vakond hallása kiváló, ezért elvileg ez egy működő módszer - lenne. Elvi hatékonysága a talajkötöttségtől függ, mivel a keményebb talajban gyorsabban és messzebbre terjed a hang.

A beásott, "zenélő" palack elvén működő vakondriasztó ipari változata az elemes és napelemes készülék, amely általában egy rúd, benne az elem, vagy a rúd tetején a gombaszerű  megjelenésű napkollektor. Ezek a készülékek rendszeres időközönként - teljesítménytől és ártól függően - gyengébb, vagy erősebb zümmögő, sípoló hangot adnak ki magukból. A hangerő az egészen szolidtól az idegtépő sípolásig terjedhet. Létezik konzervdobozból készült hobbielektronikai változat is.

Vajon működnek-e ezek az eszközök?

A mindenféle vakondűző módszer egyik nagy hátulütője, hogy a vakond nagyon szeret enni, és ha táplálékban gazdag területet talál, akkor szinte mindegy, hogy a kerttulajdonos mivel próbálkozik, mert hogy a régi-régi magyar gyártmányú Linda TV sorozat egyik epizódjából idézzük Bodrogi Gyulát: "Baltazár inkább meghal, de nem alkuszik!" Ha jó a terület, a vakond inkább mindent elvisel, zajt, bűzt, gázt, vizet, villanyt (vannak, akik 230 Voltot vezetnek a talajba, nem vicc!) de elmenni nem hajlandó.

A sörösüveg és a napelemes riasztó eleve időjárásfüggő - az egyik a szélerősségtől, a másik a napsütéses órák számától függ. De ha fúj, ha süt, ha friss az elem, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vakond aktivitása nem csökken, sőt, képes akár kitúrni a földből a zavaró eszközöket is! Aki nem hiszi, próbálja ki! Úgyis szinte minden vakonddal küzdő kerttulajdonosnak van már otthon ilyen készüléke - a talajba leszúrva csak a még reménykedő kezdőknek - a többieknek már a garázspolcon.

Pedig mekkora üzlet az elemes-napelemes riasztó! Minden magára valamit is adó gazdabolt, hypermarket, webshop árulja, merthogy hű, mennyire hatékony. És milyen egyszerű a használata! Csak leszúrom és már indulok is!

Ha már a zajjal működő vakondriasztóknál tartunk, állítólag a nagy mozgásigényű, a kertben állandóan futkározó kutyát nem bírja megszokni a vakond. Állítólag. Nem keverendő a mozgó vakondtúrást 40 cm mélységig (feleslegesen) feltáró kotorékebekkel. Utóbbiak nem zavarják különösebben a vakondot, viszont a kertből rövid idő alatt kiváló díszletet csinálnak a Ryan közlegény forgatásához.

A következő posztban a bűzzel riasztó eszközöket taglaljuk.

Miklós Gergely - vakondstop.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vakondstop.blog.hu/api/trackback/id/tr394457506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása