A tél az idén sem maradt el érdeklődés hiányában, és úgy tűnik, hogy éppen a rendelkezésére álló időszak végére tombolja ki magát. Azonban, ha a naptárt nem is figyeljük, a hipermarketek szezonális részlegeinél járva mégis tudhatjuk, hogy hamarosan jön a tavasz, mert sok helyen már január végén pakolják ki a polcokra a kertészeti termékeket.

Megint megjelennek a különféle elemes, napelemes vakondriasztó készülékek, amelyekben már bokáig jár az ország kertbarát közössége, és sokan ütögették a fejüket a falba, hogy már megint csak pénzt dobtak ki az ablakon az ilyenek megvásárlásával.

Többen tapasztalhattuk/tapasztalhatjuk, hogy a kertünket a tavalyi évben is dúló vakond a tél folyamán nem ment el téli álmot aludni, hanem dolgozott tovább, sőt van, amelyiknek az átfagyott talaj sem akadály. Bizony a vakond téli álma csak legenda, sőt az sem igaz, hogy a harapásával megbénított gilisztákat raktároz el télre magának. Naponta csaknem a teljes testsúlyával megegyező  mennyiségű táplálékot eszik meg, amit elraktározni egy egész télre nem lenne képes. Amíg az átfagyott, hóval borított felszín felett süvít a jeges szél, addig a mélyben, a fagyhatár alatt az élővilág nem hibernálódó tagjai - mint pl. a vakond - élik az életüket, túrnak, fúrnak, táplálkoznak.

Öröm az ürömben, hogy a vakond által télen készített mély (30-120 cm a környezeti hőmérséklettől és talajtípustól függően) járatok várhatóan nem fognak beomlani nyáron sem, továbbá a kopogós hidegben a havas felszínre kitúrt vakondtúrások szépen összefagynak és egyben le lehet őket emelni, nem kell hozzá se vödör, se talicska, se gereblye.

Ha tavaly ősszel volt a kertünkben vakond, vagy esetleg még a télen is dolgozott, akkor nagy eséllyel tavasszal újult erővel fogja folytatni a munkáját. Jöhetnek az újabb praktikák, csodaszerek, amelyek vagy működnek, vagy nem.

A következő bejegyzésekben végigvesszük a különféle ismert hagyományos és kevésbé hagyományos, nem működő, kicsit működő, vagy működő vakondűző-vakondirtó (ejnye-ejnye, az utóbbiért kézre verés jár - a vakond védett állat!!) technikákat, módszereket, illetve a vakondokkal kapcsolatos tévhiteket, legendákat.

Miklós Gergely - vakondstop

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vakondstop.blog.hu/api/trackback/id/tr694059177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása